Verdejo
Wino:
Zazwyczaj można spotkać Verdejo w jednym z dwóch stylów:
1. Świeże, młode, chrupkie wino z aromatami kwiatów, ziół i świeżych owoców;
2. Wino o pełniejszym ciele, które miało więcej styczności z tlenem (np. podczas dojrzewania w beczce) z bogatszymi aromatami orzechów.Kwasowość: średnia-wysoka; ciało: średnie; poziom alkoholu: średni
Bardzo aromatyczne: biała brzoskwinia, jabłka, słodkie gruszki, marakuja, migdały (z wiekiem).
Często pojawia się aromat ziołowy (koper włoski).
Potrafi mieć odczuwalną na palecie zawartość fenoli, a co za tym idzie, ma niezłą strukturę (i gorzkawą końcówkę).
Usta nierzadko dają poczucie kremowości w owocowości.
Winogrono:
Średnio/wcześnie pączkuje i średnio/wcześnie dojrzewa.
Ma skłonność do oksydacji.
Stosunkowo odporne na suszę.
Najważniejsze lokalizacje:
Prawie cała produkcja skupia się w Hiszpanii. Idealny dla Verdejo klimat (kontynentalny z chłodnymi letnimi nocami) panuje w regionie Rueda.
HISZPANIA
Rueda: DO Rueda Verdejo zawiera minimum 85% szczepu Verdejo. DO Rueda może mieć mniej. Odmiana ta może przetrwać gorące, suche lata i niskie opady w Ruedzie. W tym regionie spotkać można także blendy, w których Verdejo łączy się z Sauvignon Blanc i/lub Viurą.
Rioja: tu czasem jest kupażowane z Viurą.
Toro
Źródła:
Ciekawostki:
Verdejo w butelce o kształcie Bordoskim najprawdopodobniej będzie świeże w stylu, natomiast te przypominające bardzej burgundzki kształt, częściej będą zawierać wino dojrzewane w styczności z tlenem.
Verdejo często jest oferowane jako zamiennik Sauvignon Blanc, ale różni się od niego tym, że ma niższą kwasowość i mniej zielnych, ziołowych nut aromatycznych.
Parowanie:
Tacos z rybą
Sałatka z kurczakiem i limonką