Verdejo

Wino:
  • Zazwyczaj można spotkać Verdejo w jednym z dwóch stylów:
    1. Świeże, młode, chrupkie wino z aromatami kwiatów, ziół i świeżych owoców;
    2. Wino o pełniejszym ciele, które miało więcej styczności z tlenem (np. podczas dojrzewania w beczce) z bogatszymi aromatami orzechów.

  • Kwasowość: średnia-wysoka; ciało: średnie; poziom alkoholu: średni

  • Bardzo aromatyczne: biała brzoskwinia, jabłka, słodkie gruszki, marakuja, migdały (z wiekiem).

  • Często pojawia się aromat ziołowy (koper włoski).

  • Potrafi mieć odczuwalną na palecie zawartość fenoli, a co za tym idzie, ma niezłą strukturę (i gorzkawą końcówkę).

  • Usta nierzadko dają poczucie kremowości w owocowości.

Winogrono:
  • Średnio/wcześnie pączkuje i średnio/wcześnie dojrzewa.

  • Ma skłonność do oksydacji.

  • Stosunkowo odporne na suszę.

Najważniejsze lokalizacje:

Prawie cała produkcja skupia się w Hiszpanii. Idealny dla Verdejo klimat (kontynentalny z chłodnymi letnimi nocami) panuje w regionie Rueda.

HISZPANIA

  • Rueda: DO Rueda Verdejo zawiera minimum 85% szczepu Verdejo. DO Rueda może mieć mniej. Odmiana ta może przetrwać gorące, suche lata i niskie opady w Ruedzie. W tym regionie spotkać można także blendy, w których Verdejo łączy się z Sauvignon Blanc i/lub Viurą.

  • Rioja: tu czasem jest kupażowane z Viurą.

  • Toro

Źródła:

Ciekawostki:
  • Verdejo w butelce o kształcie Bordoskim najprawdopodobniej będzie świeże w stylu, natomiast te przypominające bardzej burgundzki kształt, częściej będą zawierać wino dojrzewane w styczności z tlenem.

  • Verdejo często jest oferowane jako zamiennik Sauvignon Blanc, ale różni się od niego tym, że ma niższą kwasowość i mniej zielnych, ziołowych nut aromatycznych.

Parowanie:
  • Tacos z rybą

  • Sałatka z kurczakiem i limonką