Pinot Noir

Wino:
  • Charakterystyczny aromat: czerwone owoce

  • Najlepsze egzemplarze mają duży potencjał do starzenia. Z wiekiem można spodziewać się aromatów takich jak: ściółka leśna, skóra, nuty rustykalne, czy nawet bardziej dosłownie - zapachy wiejskiego obejścia.

  • Finezja, delikatność

Winogrono:
  • Wcześnie pączkuje.

  • Cienka skórka.

  • Chłodny klimat.

  • Trudne w uprawie.

Najważniejsze lokalizacje:

FRANCJA

  • Burgundia

NIEMCY

AUSTRIA

NOWA ZELANDIA

  • Central Otago: Pinot Noir z tego regionu często ma średnie taniny, czyli wyższe niż zazwyczaj spotykane w innych częściach świata, gdzie uprawiany jest ten szczep.

Ciekawostki:
  • Dla wielu początkujących osób w świecie wina, Pinot Noir może wydawać się być zbyt lekki ciałem i przesadnie kwaśny. Warto zacząć przygodę z egzemplarzami z Nowego Świata, gdzie często owoce są dojrzalsze, mają więcej krągłych nut odbeczkowych i często są nieco przyjaźniejsze w odbiorze. Z czasem, łatwiej docenić finezyjną delikatność Pinot Noir.

  • Amerykański film "Bezdroża" doprowadził do wzrostu cen win z tego szczepu, wychwalając wina z niego tworzone.

  • Pinot Noir jest trudny w uprawie, nie opłaca się zatem w produkcji win masowych. To dlatego tak często spotykami jakościowe wina z wyższej półki z tego szczepu.