Pinot Noir
Wino:
Charakterystyczny aromat: czerwone owoce
Najlepsze egzemplarze mają duży potencjał do starzenia. Z wiekiem można spodziewać się aromatów takich jak: ściółka leśna, skóra, nuty rustykalne, czy nawet bardziej dosłownie - zapachy wiejskiego obejścia.
Finezja, delikatność
Winogrono:
Wcześnie pączkuje.
Cienka skórka.
Chłodny klimat.
Trudne w uprawie.
Najważniejsze lokalizacje:
FRANCJA
Burgundia
NIEMCY
AUSTRIA
NOWA ZELANDIA
Central Otago: Pinot Noir z tego regionu często ma średnie taniny, czyli wyższe niż zazwyczaj spotykane w innych częściach świata, gdzie uprawiany jest ten szczep.
Ciekawostki:
Dla wielu początkujących osób w świecie wina, Pinot Noir może wydawać się być zbyt lekki ciałem i przesadnie kwaśny. Warto zacząć przygodę z egzemplarzami z Nowego Świata, gdzie często owoce są dojrzalsze, mają więcej krągłych nut odbeczkowych i często są nieco przyjaźniejsze w odbiorze. Z czasem, łatwiej docenić finezyjną delikatność Pinot Noir.
Amerykański film "Bezdroża" doprowadził do wzrostu cen win z tego szczepu, wychwalając wina z niego tworzone.
Pinot Noir jest trudny w uprawie, nie opłaca się zatem w produkcji win masowych. To dlatego tak często spotykami jakościowe wina z wyższej półki z tego szczepu.