Chardonnay
Wino:
Nazywane "czystym płótnem" z uwagi na uniwersalny charakter i zdolność do wyrażania szerokiej gamy stylów. Winogrona Chardonnay mają stosunkowo neutralny profil smakowy w porównaniu do innych odmian.
Chardonnay może być produkowane w różnych stylach, od rześkiego i lekkiego do bogatego i maślanego. Winiarze mogą zdecydować się na fermentację w stalowych zbiornikach lub dębowych beczkach, poddać je fermentacji malolaktycznej (która dodaje kremowej konsystencji i maślanego smaku) lub użyć innych technik, aby ukształtować ostateczny smak. Ta wszechstronność pozwala winiarzom zaprezentować swój osobisty styl i eksperymentować z różnymi podejściami.
Chardonnay jest znane jako winogrono, które odzwierciedla terroir (połączenie gleby, klimatu i innych czynników środowiskowych), w którym jest uprawiane.
Aromaty:
W CHŁODNYM KLIMACIE:
Zielone owoce (jabłka, gruszki), cytrusy (cytryna, limonka), mokre kamienie
W CIEPŁYM KLIMACIE:
Owoce pestkowe, tropikalne, dojrzałe cytrusy, melon
CHARAKTERYSTYCZNE AROMATY DRUGORZĘDOWE:
Charaktetystyczny aromat: masło - bogata, kremowa tekstura i maślany aromat powstaje podczas fermentacji malolaktycznej.
Winogrono:
Wcześnie pączkuje - Chardonnay nie potrzebuje wysokich temperatur by rozpocząć pączkowanie.
Wcześnie dojrzewa.
Odmiana bardzo dobrze przystosowuje się do różnych klimatów i rośnie zarówno w gorących, słonecznych regionach (np. Kalifornia), a także w regionach chłodnych (np. Burgundia).
Dobrze sprawdza się na wielu rodzajach gleb, ale najwięcej topowych pochodzi z gleb wapiennych i gliniastych (np. Burgundia).
Może dawać stosunkowo wysokie plony bez strat na jakości.
Najważniejsze lokalizacje:
Najlepiej oceniane wina zazwyczaj pochodzą z miejsc o chłodniejszym klimacie. Chodzi głównie o utrzymanie kwasowości winogron podczas dojrzewania. W gorącym klimacie (zwłaszcza jeżeli wysokie temperatury utrzymują się w nocy, nie dając winorośli wytchnienia) Chardonnay traci kwasowość i daje owocowe, ale płaskie, wiotkie wino.
FRANCJA
Chablis, Burgundia: lekkie i mineralne
Mersault (Côte de Beaune), Burgundia: słynie z bogatszych, pełniejszych Chardonnay. Głębokie i złożone, często wykazują doskonałą równowagę smaków dojrzałych owoców (jabłko, brzoskwinia i cytrusy), z bardziej wyrafinowanymi nutami prażonych orzechów, masła, miodu i wyraźną mineralnością. Znane z potencjału do dojrzewania, mogą rozwijać dodatkowe warstwy złożoności wraz ze starzeniem w butelce.
Mâconnais, Burgundia: mają zwykle rześką kwasowość, świeże owocowe smaki i lżejsze ciało. Często zawierają nuty zielonego jabłka, cytrusów, gruszki, a czasem owoców tropikalnych. Najczęściej nie są to wina do dojrzewania, tylko spożycia, gdy są młode i świeże.
Beaujolais
Jura
IGP Pays d'Oc
NIEMCY, AUSTRIA, GRECJA, WŁOCHY (Północno-wschodnie, Środkowe i Sycylia), HISZPANIA (Navarra, Somontano, Catalunya), PORTUGALIA
USA
Kalifornia (regiony bliżej wybrzeża)
Oregon
Stan Waszyngton
Stan Nowy Jork
KANADA, CHILE, ARGENTYNA, RPA, AUSTRALIA
NOWA ZELANDIA
Gisborne
Hawke's Bay
Marlborough
Źródła: