Chardonnay

Wino:
  • Nazywane "czystym płótnem" z uwagi na uniwersalny charakter i zdolność do wyrażania szerokiej gamy stylów. Winogrona Chardonnay mają stosunkowo neutralny profil smakowy w porównaniu do innych odmian.

  • Chardonnay może być produkowane w różnych stylach, od rześkiego i lekkiego do bogatego i maślanego. Winiarze mogą zdecydować się na fermentację w stalowych zbiornikach lub dębowych beczkach, poddać je fermentacji malolaktycznej (która dodaje kremowej konsystencji i maślanego smaku) lub użyć innych technik, aby ukształtować ostateczny smak. Ta wszechstronność pozwala winiarzom zaprezentować swój osobisty styl i eksperymentować z różnymi podejściami.

  • Chardonnay jest znane jako winogrono, które odzwierciedla terroir (połączenie gleby, klimatu i innych czynników środowiskowych), w którym jest uprawiane.

Aromaty:

W CHŁODNYM KLIMACIE:

  • Zielone owoce (jabłka, gruszki), cytrusy (cytryna, limonka), mokre kamienie

W CIEPŁYM KLIMACIE:

  • Owoce pestkowe, tropikalne, dojrzałe cytrusy, melon

CHARAKTERYSTYCZNE AROMATY DRUGORZĘDOWE:

  • Charaktetystyczny aromat: masło - bogata, kremowa tekstura i maślany aromat powstaje podczas fermentacji malolaktycznej.

Winogrono:
  • Wcześnie pączkuje - Chardonnay nie potrzebuje wysokich temperatur by rozpocząć pączkowanie.

  • Wcześnie dojrzewa.

  • Odmiana bardzo dobrze przystosowuje się do różnych klimatów i rośnie zarówno w gorących, słonecznych regionach (np. Kalifornia), a także w regionach chłodnych (np. Burgundia).

  • Dobrze sprawdza się na wielu rodzajach gleb, ale najwięcej topowych pochodzi z gleb wapiennych i gliniastych (np. Burgundia).

  • Może dawać stosunkowo wysokie plony bez strat na jakości.

Najważniejsze lokalizacje:

Najlepiej oceniane wina zazwyczaj pochodzą z miejsc o chłodniejszym klimacie. Chodzi głównie o utrzymanie kwasowości winogron podczas dojrzewania. W gorącym klimacie (zwłaszcza jeżeli wysokie temperatury utrzymują się w nocy, nie dając winorośli wytchnienia) Chardonnay traci kwasowość i daje owocowe, ale płaskie, wiotkie wino.

FRANCJA

  • Chablis, Burgundia: lekkie i mineralne

  • Mersault (Côte de Beaune), Burgundia: słynie z bogatszych, pełniejszych Chardonnay. Głębokie i złożone, często wykazują doskonałą równowagę smaków dojrzałych owoców (jabłko, brzoskwinia i cytrusy), z bardziej wyrafinowanymi nutami prażonych orzechów, masła, miodu i wyraźną mineralnością. Znane z potencjału do dojrzewania, mogą rozwijać dodatkowe warstwy złożoności wraz ze starzeniem w butelce.

  • Mâconnais, Burgundia: mają zwykle rześką kwasowość, świeże owocowe smaki i lżejsze ciało. Często zawierają nuty zielonego jabłka, cytrusów, gruszki, a czasem owoców tropikalnych. Najczęściej nie są to wina do dojrzewania, tylko spożycia, gdy są młode i świeże.

  • Beaujolais

  • Jura

  • IGP Pays d'Oc

NIEMCY, AUSTRIA, GRECJA, WŁOCHY (Północno-wschodnie, Środkowe i Sycylia), HISZPANIA (Navarra, Somontano, Catalunya), PORTUGALIA

USA

  • Kalifornia (regiony bliżej wybrzeża)

  • Oregon

  • Stan Waszyngton

  • Stan Nowy Jork

KANADA, CHILE, ARGENTYNA, RPA, AUSTRALIA

NOWA ZELANDIA

  • Gisborne

  • Hawke's Bay

  • Marlborough

Źródła: