Garganega

Wino:
  • Inne nazwy: Grecanico Dorato (Sycylia)

  • Bardziej odczuwalne na końcu palety - z początku nie pokazuje zbytniej owocowości, ale pod koniec wyczuwalna jest głębsza złożoność aromatyczna.

  • Średnia kwasowość utrzymująca się jednostajnie na palecie.

  • Najbardziej popularne są białe, wytrawne wina ze średnio-lekkim ciałem, średnio-wysoką kwasowością i bogatymi aromatami kwiatów, brzoskwiń, moreli i migdałów.

  • Podsuszane grona z późnych zbiorów mogą dać także wyjątkowo słodkie deserowe wina o skoncentrowanych aromatach miodu i kandyzowanych owoców. Znajdziemy je pod nazwą "recioto" (np. Recioto di Soave).

Winogrono:
  • Bardzo plenna odmiana. Aby otrzymać jakościowe wino, należy odpowiednio zarządzać rozrostem.

  • Luźne kiście ułatwiają przepływ powietrza między gronami, co zmniejsza ryzyko występowania pleśni.

Najważniejsze lokalizacje:

WŁOCHY

  • Wenecja Euganejska - miejsce pochodzenia szczepu. Najważniejszy wśród białych szczepów w prowincjach Werony i Vicenzy. Najpopularniejsze Garganegi na świecie pochodzą z Soave. Wina Soave DOC i Soave Superiore DOCG to wytrawne biele z zawartością minimum 70% Garganegi. Najszczęściej w kupażach można spotkać u jej boku Trebbiano, choć dowolone są dodatki innych szczepów lokalnych i międzynarodowych. Sąsiednia apelacja Gambellara DOC choć mniej znana, także produkuje wina oparte o Garganegę z niewielkim możliwym dodatkiem Trebbiano i Trebbiano di Soave (Verdicchio).
    Słodkie wina z Garganegi są także produkowane zarówno w Soave i Gambellarze.

  • Sycylia - tam Garganega znana jest jako Grecanico Dorato i jeszcze do niedawnych badań DNA nie było jasne, że to ten sam szczep. Najwybitniejsze wina znajdziemy w niewielkiej apelacji Alcamo DOC - zarówno kupaże jak i wina jednorodne.

Źródła:

  • Beyond Flavour (second edition) Nick Jackson NW

Ciekawostki:
  • Tradycyjnie prowadzona była na pergolach.

  • Najbardziej znane wina z Garganegi to włoskie biele z Soave. Na włoskich etykietach często nie wspomina się szczepu, tylko nazywa apelację, dlatego niewiele osób zna to winogrono z nazwy, nawet jeżeli wielokrotnie się z nim zetknęli.

Parowanie:
  • Sałatka z grillowanej cukinii z serem kozim.