Garganega
Wino:
Inne nazwy: Grecanico Dorato (Sycylia)
Bardziej odczuwalne na końcu palety - z początku nie pokazuje zbytniej owocowości, ale pod koniec wyczuwalna jest głębsza złożoność aromatyczna.
Średnia kwasowość utrzymująca się jednostajnie na palecie.
Najbardziej popularne są białe, wytrawne wina ze średnio-lekkim ciałem, średnio-wysoką kwasowością i bogatymi aromatami kwiatów, brzoskwiń, moreli i migdałów.
Podsuszane grona z późnych zbiorów mogą dać także wyjątkowo słodkie deserowe wina o skoncentrowanych aromatach miodu i kandyzowanych owoców. Znajdziemy je pod nazwą "recioto" (np. Recioto di Soave).
Winogrono:
Bardzo plenna odmiana. Aby otrzymać jakościowe wino, należy odpowiednio zarządzać rozrostem.
Luźne kiście ułatwiają przepływ powietrza między gronami, co zmniejsza ryzyko występowania pleśni.
Najważniejsze lokalizacje:
WŁOCHY
Wenecja Euganejska - miejsce pochodzenia szczepu. Najważniejszy wśród białych szczepów w prowincjach Werony i Vicenzy. Najpopularniejsze Garganegi na świecie pochodzą z Soave. Wina Soave DOC i Soave Superiore DOCG to wytrawne biele z zawartością minimum 70% Garganegi. Najszczęściej w kupażach można spotkać u jej boku Trebbiano, choć dowolone są dodatki innych szczepów lokalnych i międzynarodowych. Sąsiednia apelacja Gambellara DOC choć mniej znana, także produkuje wina oparte o Garganegę z niewielkim możliwym dodatkiem Trebbiano i Trebbiano di Soave (Verdicchio).
Słodkie wina z Garganegi są także produkowane zarówno w Soave i Gambellarze.Sycylia - tam Garganega znana jest jako Grecanico Dorato i jeszcze do niedawnych badań DNA nie było jasne, że to ten sam szczep. Najwybitniejsze wina znajdziemy w niewielkiej apelacji Alcamo DOC - zarówno kupaże jak i wina jednorodne.
Źródła:
Beyond Flavour (second edition) Nick Jackson NW
Ciekawostki:
Tradycyjnie prowadzona była na pergolach.
Najbardziej znane wina z Garganegi to włoskie biele z Soave. Na włoskich etykietach często nie wspomina się szczepu, tylko nazywa apelację, dlatego niewiele osób zna to winogrono z nazwy, nawet jeżeli wielokrotnie się z nim zetknęli.
Parowanie:
Sałatka z grillowanej cukinii z serem kozim.