Albariño / Alvarinho
Wino:
Nazwy: Albariño (Hiszpania), Alvarinho (Portugalia)
Mineralność i kwasowość jak w Rieslingu, krąglejsze ciało i aromaty jak w Viognierze.
Typowy jest słonawy, mineralny posmak.
Aromaty: cytrusy (grejpfrut, cytryna), owoce pestkowe, owoce tropikalne.
Tradycyjnie z odmiany produkowano wina o jak najwyższej świeżości, lecz od niedawna można znaleźć producentów, którzy korzystają z beczek nadając winu bardziej krągły, brioszkowy charakter. Dzięki wysokiej zawartości fenoli, może nadawać się do starzenia.
Winogrono:
Małe z grubą skórką, która odpowiedzialna jest za goryczkę, wynikającą z zawartości fenoli.
Wrażliwe na pleśń i gnicie - winnice często korzystają z pergoli by winogrona pozostawały suche.
Najważniejsze lokalizacje:
HISZPANIA
Rías Baixas - region chłodniejszy i wilgotniejszy (w porównaniu z resztą winiarskiej Hiszpanii) za sprawą bliskości Oceanu Atlantyckiego. Aromaty mineralne i ziemiste: żwir, mokre kamienie, morska bryza, solanka, wosk pszczeli. Aromaty cytrusowe: grejpfrut, cytryna, limonka, skórka cytrynowa.
PORTUGALIA
Tu szczep nazywany jest Alvarinho.
Minho - region słynący z vinho verde. Alvarinho może znaleźć się w kupażach składających się na "zielone wino". Jest także jednoszczepowe Vinho Verde Alvarinho, którego winogrona rosną w małym regionie Monçao e Melgaçao. Ma nieco więcej alkoholu od pozostałych VV: 11.5-14%, a także nieco bardziej dojrzałe, tropikalne aromaty.
Źródła:
Parowanie:
Ryby, owoce morza
Ośmiornica po galicyjsku (lokalne wino do lokalnej potrawy)
Ciekawostki:
Nie jest pewne, jak szczep znalazł się na Półwyspie Iberyjskim, gdzie jest teraz najszerzej uprawiany. Nazwa wzkazuje na Burgundię („alba-rino” oznacza „białe znad Renu”), jednakże alternatywna teoria przemawia za regionem Val do Salnés w Hiszpanii.