Riesling

Wino:
  • Bardzo aromatyczny; nuty petrolowe, nafta

  • Wysoka kwasowość, która pozwala winu się doskonale starzeć

  • Daje jakościowe wina zarówno w pełni wytrawne, jak i bardzo słodkie

  • Bardzo charakterystyczna cecha - jak mało które winogrono, pokazuje terroir

  • Jeżeli jest dobrze zrobione - zawsze eleganckie

  • Zazwyczaj charakterystyczna jest stalowa kwasowość, choć w Austrii jest nieco ostrzejsza ("tangy acidity" - Beyond Flavour)

  • Malolaktyka nie jest raczej stosowana.

  • Dojrzewanie na osadzie jest stosowane by uzyskać bardziej złożoną teksturę, zbalansować kwasowość i aromaty.

Winogrono:
  • Potrzebuje dobrych siedlisk, żeby odpowiednio dojrzeć ze względu na długi okres wegetacyjny.

  • Winogrona zachowują kwasowość nawet długo pozostawione.

  • Krzewy mają bardzo twarde drewno, odporne na niskie temperatury.

  • Późno pączkuje, średnio-późno dojrzewa.

Najważniejsze lokalizacje:

NIEMCY
Najpopularniejszy szczep w Niemczech.

  • ALZACJA - pełne wina

Źródła:

Beyond Flavour

Parowanie:
  • Rieslingi są bardzo aromatyczne, uniosą zatem odważne połączenia smakowe.

  • Jako szczep dający bardzo różnorodne wina, od lekkich i kwiatowych, przez pełne i beczkowane, aż po wszystkie poziomy słodyczy, odpowiednie parowanie dobrze dostosować do charakteru wina.

WYTRAWNE I LEKKIE

  • Cytrusowe aromaty wytrawnych rieslingów dobrze łączą się z rybami.

  • Limonka, zielone chili, tajskie zielony curry

  • Kuchnia azjatycka

PEŁNE CIAŁO (np. Rieslingi z Alzacji)

  • Ciężkie sosy, gulasz, pieczeń z mięsem

  • Smaki ziemiste

PÓŁWYTRAWNE / PÓŁSŁODKIE

  • Pikantne potrawy

PEŁNE CIAŁO (np. Rieslingi z Alzacji)

  • Kurczak miodowo-musztardowy

  • Glazurowane tofu

DESEROWE

  • Sernik

Ciekawostki:
  • Nuty petrolowe w Rieslingach rozwijają się dużo szybciej w krajach o ciepłym klimacie (np. RPA w porównaniu do Niemiec).

  • W Niemczech też się zdarzają w młodych rieslingach, ale to dlatego, że winiarze czasem, w ostatnich tygodniach przed zbiorami obcinają liście, żeby jeszcze grona złapały ostatnie słońce, co może doprowadzić do "przepalenia" skutkującego aromatami nafty.

  • Dzięki wysokiej kwasowości, Rieslingi są jednymi z najbardziej długowiecznych win na świecie.