Riesling
Wino:
Bardzo aromatyczny; nuty petrolowe, nafta
Wysoka kwasowość, która pozwala winu się doskonale starzeć
Daje jakościowe wina zarówno w pełni wytrawne, jak i bardzo słodkie
Bardzo charakterystyczna cecha - jak mało które winogrono, pokazuje terroir
Jeżeli jest dobrze zrobione - zawsze eleganckie
Zazwyczaj charakterystyczna jest stalowa kwasowość, choć w Austrii jest nieco ostrzejsza ("tangy acidity" - Beyond Flavour)
Malolaktyka nie jest raczej stosowana.
Dojrzewanie na osadzie jest stosowane by uzyskać bardziej złożoną teksturę, zbalansować kwasowość i aromaty.
Winogrono:
Potrzebuje dobrych siedlisk, żeby odpowiednio dojrzeć ze względu na długi okres wegetacyjny.
Winogrona zachowują kwasowość nawet długo pozostawione.
Krzewy mają bardzo twarde drewno, odporne na niskie temperatury.
Późno pączkuje, średnio-późno dojrzewa.
Najważniejsze lokalizacje:
NIEMCY
Najpopularniejszy szczep w Niemczech.
ALZACJA - pełne wina
Źródła:
Beyond Flavour
Parowanie:
Rieslingi są bardzo aromatyczne, uniosą zatem odważne połączenia smakowe.
Jako szczep dający bardzo różnorodne wina, od lekkich i kwiatowych, przez pełne i beczkowane, aż po wszystkie poziomy słodyczy, odpowiednie parowanie dobrze dostosować do charakteru wina.
WYTRAWNE I LEKKIE
Cytrusowe aromaty wytrawnych rieslingów dobrze łączą się z rybami.
Limonka, zielone chili, tajskie zielony curry
Kuchnia azjatycka
PEŁNE CIAŁO (np. Rieslingi z Alzacji)
Ciężkie sosy, gulasz, pieczeń z mięsem
Smaki ziemiste
PÓŁWYTRAWNE / PÓŁSŁODKIE
Pikantne potrawy
PEŁNE CIAŁO (np. Rieslingi z Alzacji)
Kurczak miodowo-musztardowy
Glazurowane tofu
DESEROWE
Sernik
Ciekawostki:
Nuty petrolowe w Rieslingach rozwijają się dużo szybciej w krajach o ciepłym klimacie (np. RPA w porównaniu do Niemiec).
W Niemczech też się zdarzają w młodych rieslingach, ale to dlatego, że winiarze czasem, w ostatnich tygodniach przed zbiorami obcinają liście, żeby jeszcze grona złapały ostatnie słońce, co może doprowadzić do "przepalenia" skutkującego aromatami nafty.
Dzięki wysokiej kwasowości, Rieslingi są jednymi z najbardziej długowiecznych win na świecie.