Petit Verdot
Wino:
Pełne ciała, koloru i aromatów kwiatowych
Charakterystyczny aromat: fiołek
Pozostałe aromaty: ciemne wiśnie, śliwki, szałwia, kwiaty
Wysokie taniny - dobrze, aby wino pooddychało, by nieco się otworzyło przed degustacją.
Winogrono:
Dojrzewa późno - potrzeba długiego okresu wegetacyjnego, by dojrzały taniny w skórkach
Winogrona są niewielkie - stąd pierwszy człon nazwy (petite fr. - mały)
Najważniejsze lokalizacje:
Pochodzi z Bordeaux.
HISZPANIA
AUSTRALIA
FRANCJA
Bordeaux
USA
WŁOCHY
RPA
CHILE
ARGENTYNA
Źródła:
Ciekawostki:
Z uwagi na wysoką aromatyczność połączoną z ogromną wyrazistością, najczęściej Petit Verdot jest dodawany do blendów w niewielkim procencie. Rzadkością są wina jednoszczepowe z Petit Verdot.
Parowanie:
Gulasz z fasolą