Petit Verdot

Wino:
  • Pełne ciała, koloru i aromatów kwiatowych

  • Charakterystyczny aromat: fiołek

  • Pozostałe aromaty: ciemne wiśnie, śliwki, szałwia, kwiaty

  • Wysokie taniny - dobrze, aby wino pooddychało, by nieco się otworzyło przed degustacją.

Winogrono:
  • Dojrzewa późno - potrzeba długiego okresu wegetacyjnego, by dojrzały taniny w skórkach

  • Winogrona są niewielkie - stąd pierwszy człon nazwy (petite fr. - mały)

Najważniejsze lokalizacje:

Pochodzi z Bordeaux.

HISZPANIA

AUSTRALIA

FRANCJA

  • Bordeaux

USA

WŁOCHY

RPA

CHILE

ARGENTYNA

Źródła:

Ciekawostki:
  • Z uwagi na wysoką aromatyczność połączoną z ogromną wyrazistością, najczęściej Petit Verdot jest dodawany do blendów w niewielkim procencie. Rzadkością są wina jednoszczepowe z Petit Verdot.

Parowanie:
  • Gulasz z fasolą