Dolcetto
Wino:
Miękki owoc, średnia kwasowość
Taniny: średnie, ziarniste, odczuwane na dziąsłach
Aromaty: ciemne jagody, wiśnie, fiołki, lukrecja
Pełny, fioletowy kolor
Miewa gorzką końcówkę
Dojrzewanie: rzadko kiedy potrzebuje starzenia, zazwyczaj jest gotowe do spożycia, gdy zostanie wypuszczone na rynek.
Winogrono:
Wcześnie dojrzewa
Najważniejsze lokalizacje:
WŁOCHY
Piemont
Źródła:
Beyond Flavour: The Indispensable Handbook to Blind Wine Tasting, Nick Jackson MW, 2022
Ciekawostki:
Dolcetto oznacza słodziutki. Jak to zwykle bywa, jest wiele teorii pochodzenia tej nazwy. Jedna z popularniejszych odwołuje się do faktu, że wina z Dolcetto mają (w porównaniu z klasycznymi włoskimi, czerwonymi winami) niższy poziom kwasowości i "słodkie" aromaty ciemnych owoców czy lukrecji. Nazwa może być jednak zwodnicza, ponieważ wino nie jest takie słodziutkie, jeżeli nie porównujemy go z wysoko kwasowymi winami o niezwykle szorstkich taninach. Nie oczekujmy zatem deserowego kompotu, a wina przyjaznego, choć wyraźnego dzięki obecnym taninom, o owocowym profilu jagód z nutami kwiatów, takich jak fiołki.
Dolcetto dobrze serwować w delikatnie obniżonej temperaturze. Całkowicie schłodzone będzie nieprzyjemne, ale pół godziny w lodówce przed podaniem może być dobrym pomysłem - odświeży je i ożywi.
Parowanie:
Ma na tyle dużo tanin, żeby zrównoważyć cięższe dania, ale nie jest na tyle pełne, żeby przytłoczyć lżejsze potrawy.
Dania z pieczonymi pomidorami, bakłażanem.
Pizza, makarony z pomidorowymi sosami
Czerwone mięso, stek