Dolcetto

Wino:
  • Miękki owoc, średnia kwasowość

  • Taniny: średnie, ziarniste, odczuwane na dziąsłach

  • Aromaty: ciemne jagody, wiśnie, fiołki, lukrecja

  • Pełny, fioletowy kolor

  • Miewa gorzką końcówkę

  • Dojrzewanie: rzadko kiedy potrzebuje starzenia, zazwyczaj jest gotowe do spożycia, gdy zostanie wypuszczone na rynek.

Winogrono:
  • Wcześnie dojrzewa

Najważniejsze lokalizacje:

WŁOCHY

  • Piemont

Źródła:

Beyond Flavour: The Indispensable Handbook to Blind Wine Tasting, Nick Jackson MW, 2022

Ciekawostki:
  • Dolcetto oznacza słodziutki. Jak to zwykle bywa, jest wiele teorii pochodzenia tej nazwy. Jedna z popularniejszych odwołuje się do faktu, że wina z Dolcetto mają (w porównaniu z klasycznymi włoskimi, czerwonymi winami) niższy poziom kwasowości i "słodkie" aromaty ciemnych owoców czy lukrecji. Nazwa może być jednak zwodnicza, ponieważ wino nie jest takie słodziutkie, jeżeli nie porównujemy go z wysoko kwasowymi winami o niezwykle szorstkich taninach. Nie oczekujmy zatem deserowego kompotu, a wina przyjaznego, choć wyraźnego dzięki obecnym taninom, o owocowym profilu jagód z nutami kwiatów, takich jak fiołki.

  • Dolcetto dobrze serwować w delikatnie obniżonej temperaturze. Całkowicie schłodzone będzie nieprzyjemne, ale pół godziny w lodówce przed podaniem może być dobrym pomysłem - odświeży je i ożywi.

Parowanie:
  • Ma na tyle dużo tanin, żeby zrównoważyć cięższe dania, ale nie jest na tyle pełne, żeby przytłoczyć lżejsze potrawy.

  • Dania z pieczonymi pomidorami, bakłażanem.

  • Pizza, makarony z pomidorowymi sosami

  • Czerwone mięso, stek