Grenache | Garnacha

Inne nazwy:
  • Cannonau (Sardynia)

  • Grenache (Francja)

  • Garnacha (Hiszpania)

Winogrono:
  • Późno dojrzewa - długi okres wegetacyjny

Najważniejsze lokalizacje:
  • Winogrona można najczęściej spotkać w Hiszpanii, Francji, we Włoszech, USA i Australii.


FRANCJA

  • Châteauneuf-du-Pape: Grenache to podstawowa odmiana tego regionu, który jest jednocześnie najbardziej odpowiednim klimatycznie we Francji. Dojrzewa w dębie nawet do 18 miesięcy. W regionie można spotkać kupaże GSM, w których dominującemu Grenache towarzyszy Syrah i Mourvèdre w mniejszych proporcjach.


HISZPANIA

  • Priorat: Charakterystyczne dla wina są kamienne nuty, będzie miało także nieco ciemniejszy kolor; będzie bardziej skoncentrowane. Alkohol - wysoki. Można oczekiwać mniej beczki niż w Châteauneuf-du-Pape.


WŁOCHY

  • Sardynia: Cannonau jest najczęściej uprawianym szczepem w Sardynii. Wina mają średnio-wysoki poziom alkoholu i dość niską (jak na Garnachę) i miękką kwasowość. Odbeczkowe aromaty czekolady i kawy doskonale łączą się z nutami dojrzałych truskawek i malin. Cannonau di Sardegna DOC dopuszcza dodatek innych lokalnych szczepów (do 10%). Potencjał do dojrzewania to ok. 5 lat.

Źródła:

Wino:
  • Charakterystyczny aromat: biały pieprz

  • Aromaty: czerwone owoce

  • Aromat występujący w Garnachy z wysoko położonych winnic: fiołki

Parowanie:
  • Klasyczny burger