Grenache | Garnacha
Inne nazwy:
Cannonau (Sardynia)
Grenache (Francja)
Garnacha (Hiszpania)
Winogrono:
Późno dojrzewa - długi okres wegetacyjny
Najważniejsze lokalizacje:
Winogrona można najczęściej spotkać w Hiszpanii, Francji, we Włoszech, USA i Australii.
FRANCJA
Châteauneuf-du-Pape: Grenache to podstawowa odmiana tego regionu, który jest jednocześnie najbardziej odpowiednim klimatycznie we Francji. Dojrzewa w dębie nawet do 18 miesięcy. W regionie można spotkać kupaże GSM, w których dominującemu Grenache towarzyszy Syrah i Mourvèdre w mniejszych proporcjach.
HISZPANIA
Priorat: Charakterystyczne dla wina są kamienne nuty, będzie miało także nieco ciemniejszy kolor; będzie bardziej skoncentrowane. Alkohol - wysoki. Można oczekiwać mniej beczki niż w Châteauneuf-du-Pape.
WŁOCHY
Sardynia: Cannonau jest najczęściej uprawianym szczepem w Sardynii. Wina mają średnio-wysoki poziom alkoholu i dość niską (jak na Garnachę) i miękką kwasowość. Odbeczkowe aromaty czekolady i kawy doskonale łączą się z nutami dojrzałych truskawek i malin. Cannonau di Sardegna DOC dopuszcza dodatek innych lokalnych szczepów (do 10%). Potencjał do dojrzewania to ok. 5 lat.
Źródła:
Wino:
Charakterystyczny aromat: biały pieprz
Aromaty: czerwone owoce
Aromat występujący w Garnachy z wysoko położonych winnic: fiołki
Parowanie:
Klasyczny burger